Het Process Communication Model®

Bij coaching gaat het om jou en jouw specifieke doelen. Op basis hiervan formuleren we een coachvraag waar we mee aan de slag gaan. Hierdoor is coaching resultaatgericht en pragmatisch van aard.

We kunnen allemaal op een positieve manier met elkaar omgaan. Maar als we onder druk staan, raken we soms geërgerd, chagrijnig, of sluiten we ons zelfs helemaal af. Dit kan leiden tot misverstanden, irritaties of tegenslagen. Het Process Communication Model® helpt je om je eigen gedrag en dat van anderen te observeren en de persoonlijkheden en onze verschillende voorkeuren te begrijpen. Zo leer je jouw communicatiestijl effectief aan te passen en haal je het beste uit elk gesprek. In elke situatie, elke dag weer.

Process communication model

Zo werkt het

PCM is een unieke tool om anderen te ontcijferen. Het onderscheidt zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben: de Gestructureerd denker, Doorzetter, Rebel, Promotor, Harmoniser en Dromer. Elk type heeft z’n eigen sterke kanten en voorkeuren. En in elk van ons staat een andere combinatie van deze typen centraal.

Beoefen PCM in vier stappen:

WEES JE BEWUST VAN JE PERSOONLIJKHEID
Als je jouw voorkeuren kent, weet je wat je moet doen om je goed te voelen. Dit helpt je om je energie en stress te managen en goed voor jezelf te zorgen.

HERKEN WAT ANDEREN DOEN, ZEGGEN EN LATEN ZIEN
Door anderen te observeren, herken je hun voorkeuren en ontdek je de beste manier om ze te benaderen.

PAS JE COMMUNICATIESTIJL AAN
Op basis van wat je ziet en hoort, weet je wat je kunt doen en zeggen om echt verbinding te maken.

BOUW STERKE RELATIES
Met positieve, dagelijkse interacties op je werk, in vergaderingen, videogesprekken, presentaties, sociale situaties – en thuis.

Ontstaan van PCM

De Amerikaanse klinisch psycholoog dr. Taibi Kahler is de man achter PCM. Als onderzoeker op gebied van de Transactionele Analyse ontdekte hij stresspatronen die we allemaal laten zien – en voorwaarden die we nodig hebben om op ons best te zijn. Ook ontdekte hij zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in ons hebben. Deze helpen om stressgedrag te voorspellen en voorkomen en zo een positief verschil te maken. Kahler’s inzichten resulteerden in uitvoerig kwalitatief en kwantitatief onderzoek, waardoor het universeel toepasbaar is.

Van buitenaards naar wereldwijd succes

In de late jaren ’70 vroeg de hoofdpsychiater van NASA dr. Kahler om hulp bij de selectie van astronautenteams. Hierna richtte Kahler zijn bedrijf Kahler Communication Inc. op, valideerde hij de vragenlijst die ten grondslag ligt aan PCM en ontwikkelde het Process Communication Model®. Tijdens de jaren ’80 en ’90 gaf Kahler trainingen aan bedrijven en overheidsinstanties. Zijn filosofie: stop mensen niet in hokjes, maar herken, vier en benut hun verschillen.

Process communication model

Meer dan 4000 trainers en coaches in 54 landen

Kahler maakte PCM toepasbaar voor coaches en trainers over de hele wereld. Dit resulteerde in een netwerk van meer dan 4000 trainers en coaches in 54 landen. Tot nu toe ontdekten al 1,4 miljoen mensen de kracht van PCM. Het wordt gebruikt door toonaangevende bedrijven als Pixar, L’Oréal, IKEA en Coca-Cola, en ook door leraren, ouders en gezondheidsprofessionals om relaties te versterken. Meer informatie is te vinden op processcommunicationmodel.nl

pcm gecertificeerd

Wil je meer informatie of een kennismakingsafspraak en horen wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op.